De medezeggenschapsraad (MR) speelt een belangrijke rol in het vertegenwoordigen van de belangen van ouders, personeelsleden en leerlingen (in het voortgezet onderwijs). MR-leden worden door deze groepen gekozen om hun stem te laten horen en te zorgen voor draagvlak in de besluitvorming. Dit betekent echter niet dat MR-leden bij elke beslissing de achterban om input moeten vragen. Wel is het cruciaal dat de MR regelmatig contact houdt met de achterban. Hieronder volgen zes praktische tips om de betrokkenheid van de achterban te versterken.

1. Maak gebruik van de kennis en vaardigheden van de achterban
Binnen de schoolgemeenschap is er vaak een schat aan kennis en vaardigheden beschikbaar. Ouders en personeelsleden hebben diverse achtergronden en beroepen, zoals accountants, HR-managers, of bouwkundigen. Deze expertise kan de MR helpen bij complexe onderwerpen, zoals het beoordelen van een meerjarenbegroting, een scholenfusie of een verbouwing.
Voorbeeld 1: Stel dat de school plannen heeft voor een grote renovatie. Een ouder die aannemer is, kan de MR helpen om bouwtekeningen te begrijpen of kosteninschattingen te beoordelen. Zo kan de MR effectiever adviseren en draagvlak creëren door gebruik te maken van de expertise binnen de schoolgemeenschap.
Voorbeeld 2: De collega econimie of bedrijfsadministratie zal over het algemeen makkelijk een begroting kunnen lezen. Wellicht kan in het traject de kennis worden gebruikt om ‘beleidsrijk te toetsen’.
2. Zorg voor vindbaarheid in de schoolgids en op de website
Veel ouders, leerlingen en personeelsleden weten niet altijd hoe ze de MR kunnen bereiken. Zorg ervoor dat de MR goed zichtbaar is in de schoolgids en op de website van de school. Vermeld de namen van de MR-leden, hun functies en eventueel een foto om de herkenbaarheid te vergroten. Daarnaast is het handig om een e-mailadres voor de MR op te nemen waar vertrouwelijke berichten naartoe gestuurd kunnen worden.
Tenslotte is het verstandig om in de schoolgids en op de website van de school een korte tekst op te nemen waarin enige uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van de MR en wat de MR voor ouders, leerlingen en personeelsleden kan betekenen. De besturen-, ouder- en leerlingenorganisaties en de onderwijsvakbonden kunnen hun respectievelijke achterbannen hiervan voorbeelden aanreiken.
Voorbeeld: Plaats op de schoolwebsite een sectie over de MR met foto’s van de leden, hun contactgegevens en uitleg over de rol van de MR. Hierdoor kunnen ouders, leerlingen en personeelsleden makkelijk contact opnemen als ze vragen of opmerkingen hebben over zaken die spelen op school.
3. Wees zichtbaar bij schoolbijeenkomsten
Scholen organiseren vaak bijeenkomsten waar ouders, leerlingen en personeelsleden samenkomen, zoals ouderavonden of kerstvieringen. Dit zijn ideale momenten voor de MR om zichzelf te laten zien en informele gesprekken aan te gaan met de achterban. Door zichtbaar te zijn op zulke bijeenkomsten verlaagt de MR de drempel voor ouders en personeel om contact op te nemen.
Ook kan de MR spreektijd aanvragen om zich aan de achterban te presenteren. Korte, persoonlijke, informele gesprekjes hebben nog een voordeel: ze werken drempelverlagend. Je stapt met een probleem gemakkelijker naar iemand met wie je al eens een prettig gesprek hebt gehad.
Voorbeeld: Tijdens een ouderavond kan de MR een korte presentatie geven over hun werk en eventuele actuele kwesties die spelen. Dit zorgt ervoor dat ouders beter begrijpen wat de MR doet en moedigt hen aan om hun zorgen of suggesties te delen.
4. Maak de MR-agenda en verslagen openbaar
Een transparante MR zorgt ervoor dat de achterban op de hoogte blijft van waar de raad mee bezig is. Dit kan door de agenda en de notulen van MR-vergaderingen toegankelijk te maken, bijvoorbeeld via de schoolwebsite of door ze rechtstreeks te mailen naar ouders en personeelsleden. Dit geeft de achterban inzicht in de onderwerpen die worden besproken en welke besluiten er zijn genomen.
Verder is het zo dat er in de MR-modelreglementen op Infowms.nl vanuit wordt gegaan dat iedere MR jaarlijks een jaarverslag maakt waarin hij verantwoording voor zijn beleid aflegt. In het jaarverslag staat informatie over de onderwerpen die in de MR zijn besproken en wordt eventueel een toelichting gegeven op de gegeven adviezen en de instemmingsbesluiten van de MR.
Voorbeeld: Stel dat de MR een belangrijk advies moet geven over een nieuw schoolbeleid. Door de agenda en verslagen tijdig te delen, kunnen ouders en personeel zich informeren over de stand van zaken en eventueel vragen of opmerkingen naar voren brengen.
5. Werk samen met andere schoolcommissies en raden
Op veel scholen zijn er naast de MR ook andere vormen van georganiseerde betrokkenheid, zoals een ouderraad, leerlingenraad of personeelsraad. Door samen te werken met deze groepen kan de MR sneller een betrouwbaar klankbord opbouwen en waardevolle informatie verzamelen.
Op veel scholen bestaat er een ouderraad, leerlingenraad en/of personeelsraad. Daarnaast zijn er vaak nog andere vormen van georganiseerde betrokkenheid. Denk bijvoorbeeld aan overblijfouders, klassenouders, luizenmoeders, leesouders, knutselvaders, bibliotheekhulpen, maar ook aan de ouders van de school die zitting hebben in de oudercommissie van de buitenschoolse opvang waarbij de school is aangesloten. Het is verstandig als de MR met deze andere vormen van betrokkenheid een structurele band opbouwt.
Voorbeeld: De MR kan geregeld overleggen met de ouderraad (dat is wat anders dan de oudergeleding in de medezeggenschapsraad) om te bespreken welke kwesties er spelen binnen de oudergemeenschap. Door ervaringen en ideeën te delen, kan de MR effectiever inspelen op de behoeften en zorgen van de ouders.
6. Gebruik de communicatiekanalen van de school
Veel scholen hebben een nieuwsbrief, schoolkrant of een nieuwspagina op de schoolwebsite. Dit zijn uitstekende kanalen voor de MR om zichzelf zichtbaar te maken. Het publiceren van korte updates over wat de MR doet, geeft de achterban een beter beeld van het werk van de MR en maakt het werk toegankelijker.
Voorbeeld: In de maandelijkse schoolnieuwsbrief kan de MR een rubriek toevoegen waarin kort wordt uitgelegd welke onderwerpen er in de laatste vergadering zijn besproken. Dit kan bijvoorbeeld worden aangevuld met oproepen voor nieuwe MR-leden of verzoeken om input over specifieke onderwerpen.
Met deze tips kan de MR op een effectieve manier contact onderhouden met de achterban en de betrokkenheid van ouders, personeel en leerlingen vergroten. Door zichtbaar, transparant en toegankelijk te zijn, zorgt de MR voor een breder draagvlak en een sterker verbonden schoolgemeenschap.