Ga naar de inhoud
Home » Rechten (en plichten) » LMR Leerlinggeleding

LMR Leerlinggeleding

De leerlinggeleding van de medezeggenschapsraad (MR) heeft zowel instemmings- als adviesrechten op verschillende gebieden binnen een school. Dit stelt leerlingen in staat om mee te beslissen over zaken die hen direct aangaan en om advies te geven over beleidsplannen van de schoolleiding. Hieronder worden de instemmings- en adviesrechten van de leerlinggeleding uitgelegd, met voorbeelden van hoe zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

foto Enno Keurentjes

Instemmingsrechten van de leerlinggeleding

De leerlinggeleding heeft instemmingsrecht op zaken die direct invloed hebben op hun schoolleven. Dit betekent dat de schoolleiding alleen besluiten kan nemen op deze gebieden als de leerlinggeleding hiermee instemt. Een paar voorbeelden van gebieden waarop de leerlinggeleding instemmingsrecht heeft:

  1. Vaststellen of wijzigen van het leerlingenstatuut Het leerlingenstatuut beschrijft de rechten en plichten van leerlingen binnen de school. Het statuut bepaalt bijvoorbeeld wat de regels zijn rondom gedrag, wat leerlingen mogen verwachten van de school en welke inspraakmogelijkheden ze hebben. De leerlinggeleding heeft instemmingsrecht op de inhoud van dit statuut. Voorbeeld: Als de schoolleiding voorstelt om de regels rondom het gebruik van mobiele telefoons aan te passen in het leerlingenstatuut, kan de leerlinggeleding instemmen met deze wijziging als zij vindt dat het voorstel in het belang is van de leerlingen. Als de nieuwe regels te streng of onpraktisch zijn, kunnen zij het voorstel afwijzen of om aanpassingen vragen.
  2. Wijzigingen in het schoolreglement of de lestijden De leerlinggeleding moet instemmen met veranderingen in de dagelijkse schoolpraktijk die hen direct raken, zoals het wijzigen van het rooster of de lestijden. Voorbeeld: Als de school overweegt om de schooldagen te verlengen door lessen langer te maken, heeft de leerlinggeleding het recht om hiermee in te stemmen of het af te wijzen. Ze kunnen in discussie gaan over de voor- en nadelen van langere lessen, zoals het effect op concentratie of buitenschoolse activiteiten.
  3. Bepalen van het beleid rondom schoolveiligheid en gedragsregels Leerlingen hebben instemmingsrecht op beleidswijzigingen die betrekking hebben op de fysieke en sociale veiligheid binnen de school, zoals pestbeleid of regels rond schorsingen. Voorbeeld: Als de school nieuwe maatregelen wil invoeren om pesten aan te pakken, kan de leerlinggeleding het voorstel ondersteunen als ze geloven dat het effectief is. Ze kunnen ook om aanpassingen vragen, zoals meer preventieve maatregelen of het betrekken van mentoren bij het proces.

Adviesrechten van de leerlinggeleding

Naast instemmingsrecht heeft de leerlinggeleding ook adviesrecht over verschillende beleidszaken. Dit betekent dat ze gevraagd of ongevraagd advies mogen geven aan de schoolleiding. Hoewel de schoolleiding het advies niet verplicht hoeft op te volgen, moet ze het serieus overwegen en beargumenteren als het wordt afgewezen. Voorbeelden van onderwerpen waarop de leerlinggeleding adviesrecht heeft zijn:

  1. Schoolbegroting De leerlinggeleding heeft adviesrecht over hoe de school de beschikbare financiële middelen inzet. Dit kan betrekking hebben op faciliteiten, sportvoorzieningen, of het verbeteren van ICT-middelen.Voorbeeld: Als de school extra budget wil investeren in het verbeteren van de aula of het aanleggen van sportfaciliteiten, kan de leerlinggeleding hier advies over geven. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven dat leerlingen liever betere computers in het mediatheek willen dan een nieuw voetbalveld, afhankelijk van de behoeften die zij signaleren bij hun medeleerlingen.
  2. Onderwijsbeleid De leerlinggeleding heeft adviesrecht op het gebied van onderwijsinnovaties of veranderingen in het onderwijsaanbod, zoals nieuwe vakken of onderwijsmethoden.Voorbeeld: Als de school een nieuw vak wil introduceren of het lesprogramma wil aanpassen door projectonderwijs in te voeren, kan de leerlinggeleding advies geven over hoe dit in de praktijk ervaren wordt door de leerlingen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven dat leerlingen meer baat hebben bij flexibele lesvormen of suggesties doen voor vakken die beter aansluiten bij hun interesses en toekomstplannen.
  3. Arbobeleid en welzijn van leerlingen De leerlinggeleding kan advies geven over onderwerpen zoals werkdruk en welzijn van leerlingen. Dit kan gaan over de inrichting van studieplekken, stressreductie, of gezonde voeding in de kantine.Voorbeeld: De school wil gezond eten stimuleren door snacks in de kantine te vervangen door gezondere opties. De leerlinggeleding kan advies geven over welke gezonde alternatieven aantrekkelijk zijn voor leerlingen en hoe dit beleid succesvol kan worden geïmplementeerd.

Waardevolle bijdrage van de leerlinggeleding

De leerlinggeleding kan op verschillende manieren een waardevolle bijdrage leveren aan het besluitvormingsproces binnen de school:

Representatie van de leerlingengemeenschap De leerlinggeleding vertegenwoordigt de stem van alle leerlingen op school. Door actief in gesprek te gaan met hun medeleerlingen, kunnen zij zorgen dat de behoeften en zorgen van de hele leerlingengroep worden gehoord. Dit maakt hun inbreng relevanter en effectiever.Voorbeeld: Bij veranderingen in het schoolrooster kan de leerlinggeleding peilen hoe andere leerlingen over de wijziging denken door bijvoorbeeld een enquête te houden. Hiermee krijgen ze een duidelijk beeld van wat leerlingen willen, en dat geeft hun instemmings- of adviesrecht meer gewicht.

Brug tussen leerlingen en schoolleiding De leerlinggeleding kan fungeren als brug tussen de schoolleiding en de leerlingen. Ze kunnen onderwerpen bespreekbaar maken die leven onder de leerlingen maar nog niet bij de schoolleiding bekend zijn.Voorbeeld: Als veel leerlingen aangeven dat ze stress ervaren door het grote aantal toetsen in korte tijd, kan de leerlinggeleding dit onder de aandacht brengen en advies geven over het beter spreiden van toetsmomenten.

Constructieve input geven De leerlinggeleding kan niet alleen instemmen of advies geven, maar ook met oplossingen komen die beter aansluiten bij de behoeften van de leerlingen en het onderwijsproces verbeteren.Voorbeeld: Als de school plannen heeft voor een nieuw studieprogramma, kan de leerlinggeleding niet alleen hun goedkeuring geven, maar ook voorstellen om workshops te organiseren waarin leerlingen leren hoe ze het beste kunnen plannen of zelfstudie effectief kunnen maken.