Ga naar de inhoud
Home » Tips en adviezen medezeggenschap » 6 Tips voor een effectieve MR- en overlegvergadering

6 Tips voor een effectieve MR- en overlegvergadering

Medezeggenschapsraden (MR) hebben een belangrijke rol in de besluitvorming binnen scholen. Ze komen samen in twee soorten vergaderingen: de MR-vergadering en de overlegvergadering. In de MR-vergadering bespreken MR-leden onderling de voorstellen en plannen van de schoolleiding en het schoolbestuur. Dit is het moment om vragen te inventariseren en standpunten te vormen voordat ze worden voorgelegd aan het bevoegd gezag. Daarnaast kan de MR eigen voorstellen voorbereiden op basis van het initiatiefrecht.

In de overlegvergadering gaan de MR-leden in gesprek met de schoolleider of een delegatie van het schoolbestuur. Tijdens deze vergadering kunnen de MR-leden vragen stellen, standpunten uitwisselen en hun eigen voorstellen presenteren. Om deze overleggen soepel en effectief te laten verlopen, volgen hieronder zes praktische tips.

1. Stel een duidelijke agenda op

Een goed voorbereide vergadering begint met een tijdig aangekondigde agenda. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich kan voorbereiden en dat de vergadering gestructureerd verloopt. Op de agenda staan zowel actuele thema’s als onderwerpen die al langer gepland zijn. De MR stelt de agenda van de MR-vergadering zelf op, terwijl de agenda van de overlegvergadering in samenspraak met het bevoegd gezag wordt gemaakt.

Het is belangrijk dat bij elk agendapunt wordt aangegeven wat er van de deelnemers wordt verwacht: gaat het om een informatief, opiniërend of besluitvormend onderwerp? Dit helpt deelnemers om hun voorbereiding aan te passen aan de aard van de discussie. Een tijdsindicatie per onderwerp kan hierbij ook nuttig zijn.

Voorbeeld: Als de bespreking van het nieuwe schoolbeleid op de agenda staat, zorg er dan voor dat de benodigde beleidsstukken ruim van tevoren worden gedeeld. Dit geeft de MR-leden voldoende tijd om zich in te lezen en hun vragen en opmerkingen voor te bereiden.

2. Kies een goede voorzitter en secretaris

Een voorzitter en secretaris met sterke communicatieve en organisatorische vaardigheden zijn essentieel voor het succes van de vergadering. De voorzitter leidt de vergadering in goede banen en zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt. De secretaris noteert nauwkeurig wat er is besproken en welke besluiten er zijn genomen.

Het is belangrijk om binnen de MR personen aan te wijzen die deze rollen goed kunnen vervullen. Deze functies zijn te belangrijk om ze aan het toeval over te laten. Nodig daarom ouders, leerlingen en personeelsleden uit die aantoonbare ervaring hebben met vergaderen en notuleren.

Voorbeeld: Een ervaren voorzitter zal bijvoorbeeld ingrijpen als een discussie te lang duurt en niet bijdraagt aan het doel van de vergadering. De secretaris zorgt ervoor dat alle actiepunten duidelijk worden vastgelegd, zodat ze bij de volgende vergadering kunnen worden opgevolgd.

3. Zorg voor volledige en tijdige informatie

Een van de grootste frustraties binnen medezeggenschapsraden is het niet tijdig of onvolledig ontvangen van informatie. Dit kan de voorbereiding van de vergadering bemoeilijken en de besluitvorming vertragen. Zowel de MR als het schoolbestuur hebben de verantwoordelijkheid om alle relevante informatie op tijd aan te leveren.

Daarnaast moeten beide partijen actie ondernemen als er informatie ontbreekt of onduidelijk is. Het is belangrijk dat er open gecommuniceerd wordt en dat alle partijen zich bewust zijn van hun ‘haal- en brengplicht’ als het gaat om informatieverstrekking.

Voorbeeld: Als de MR het nieuwe schoolbudget bespreekt, moeten de financiële gegevens tijdig beschikbaar zijn. Als deze informatie onduidelijk is, is het aan de MR om om verduidelijking te vragen, en aan het bestuur om deze snel te verstrekken.

4. Houd een actie- en besluitenlijst bij

Om te zorgen dat de genomen besluiten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, is het belangrijk om een actie- en besluitenlijst bij te houden. Elke vergadering moet beginnen met een update van de lopende actiepunten, waarbij de voortgang wordt besproken. Bij elk actiepunt moet een verantwoordelijke persoon worden aangewezen die ervoor zorgt dat het punt wordt opgepakt.

Voorbeeld: Als tijdens de vergadering is besloten dat er een werkgroep wordt opgericht om de mogelijkheden voor een nieuw lesprogramma te onderzoeken, wijs dan meteen een verantwoordelijke aan en stel een deadline vast voor het eerste rapport.

5. Communiceer met de achterban

De werkzaamheden van de MR moeten zichtbaar zijn voor de hele schoolgemeenschap. Naast het jaarlijkse MR-verslag, zoals aanbevolen door het modelreglement, kan de MR meer doen om de achterban op de hoogte te houden. Denk aan regelmatige updates via nieuwsbrieven, de schoolwebsite of ouderavonden.

Het is belangrijk dat de MR actief de relatie met de achterban onderhoudt en hen informeert over wat er speelt. Hierdoor voelen ouders, leerlingen en personeel zich meer betrokken bij de besluitvorming.

Voorbeeld: Na een belangrijke vergadering over het nieuwe schoolbeleid kan de MR een samenvatting van de besluiten verspreiden via de schoolnieuwsbrief, zodat ouders en personeelsleden weten wat er is besproken en besloten.

6. Schakel externe hulp in als vergaderingen vastlopen

Soms lopen vergaderingen niet zoals gepland. Dit kan te maken hebben met gebrekkige vergadertechnieken, onduidelijke communicatie of een slechte voorbereiding. Als vergaderingen steeds weer moeizaam verlopen, kan het zinvol zijn om externe hulp in te schakelen. Een communicatie- of mediatie-expert kan helpen om de problemen te identificeren en te verhelpen.

Voorbeeld: Als de discussies steeds vastlopen doordat sommige deelnemers elkaar onderbreken of het gesprek domineren, kan een externe gespreksleider de vergadering begeleiden en ervoor zorgen dat iedereen een gelijke kans krijgt om zijn of haar stem te laten horen.